The IGTP promotes science for high-school students at the celebration of the 24th Science Week at Can Ruti
This week the IGTP and other centres hosted the "Can Ruti Open Door Session" within Science Week in Badalona; the Science Week is a national event organized by the Spanish Foundation for Science and Technology (FECYT). This year nearly 200 high school students from various educational centres have visited the research facilities at nine different organizations on the Can Ruti Campus and learned about studies taking place there.
The rest of this article is in Spanish and Catalan.
L'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) és una de les entitats promotores de la Setmana de la Ciència a Badalona, juntament amb el Servei Educatiu del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Badalona, a través de l'Escola de Natura i l'Escola de Mar. La iniciativa compta amb l'estreta col·laboració de les institucions del Campus Can Ruti.
Què fan els científics? Aquesta és la pregunta que han pogut respondre els prop de 200 estudiants que han visitat Can Ruti durant l'última setmana. La majoria ho han fet avui a la jornada de portes obertes, en què hi han participat centres educatius de Badalona: l'Institut Barres i Ones, l'Institut Júlia Minguell, l'Institut Isaac Albéniz, l'Institut Pompeu Fabra i el Col·legi Cultural. Aquest matí el Dr. Manel Puig, Director de l'IGTP, els ha rebut en una presentació que repassava de manera gràfica quina recerca es duu a terme a Can Ruti i com: quins en són els punts forts, tot el que s'hi estudia i com es treballa per formar, també, nous professionals. Ha destacat la importància de la recerca biomèdica al costat d'un Hospital, que ens permet treballar millorar la salut de les persones, destacant la vessant vocacional de la professió.
Al Dr. Puig l'ha seguit la Dra. Eva Martínez-Balibrea, investigadora de l'IGTP i l'Institut Català d'Oncologia (ICO), que ha explicat quina és la seva línia de recerca a l'Institut. En el seu cas, estudia com milllorar la personalització del tractament en càncer colorectal. Ha explicat, en el seu àmbit concret, quins són tots els aspectes que tenen en compte per millorar i fer més precís el tractament del càncer, així com tots els factors que ja sabem que hi influeixen.
Seguidament els alumnes s'han dividit en grups per visitar l'hospital i nou institucions al campus. En aquestes visites, acompanyats de joves investigadors i professionals, han pogut viure i fer-se la idea de com és un centre d'aquest àmbit i quin és l'ambient de treball, visitant laboratoris, veient els experiments que estaven en marxa, fent preguntes i participant en tallers divulgatius. A més de l'IGTP, els centres visitats són: l'IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la SIDA, CEEISCAT, l'Institut Català d'Oncologia, Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, Banc de Sang i la Universitat Autònoma de Barcelona.
Al final de la visita, els estudiants valoraven molt positivament la iniciativa perquè els permet experimentar, aprendre i conèixer una realitat que és, a més de divertida, de gran valor per decidir el seu futur acadèmic i laboral
També durant la setmana de la ciència...
El dimecres 6 de novembre, un grup d'estudiants de batxillerat científic del Col·legi Maristes Valldemia de Mataró van visitar l'Institut Guttmann i l'IGTP. Han sigut el primer grup de estudiants que han visitat el Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB). Després en dos grups han visitat la Unitat de Promoció de la Investigació Clínica de l'IGTP (UPIC) i els laboratoris de l'IGTP, on també van poder conèixer alguns dels investigadors que hi treballen. Una imatge molt completa de la tasca assistencial i de recerca bàsica i clínica al Campus Can Ruti.
Els grups que han acollit els estudiants i han explicat els seus projectes en marxa a l'IGTP són: