Notícies

Un projecte coordinat per l’IGTP sobre el diagnòstic i maneig clínic de la tuberculosi rep un ajut Marie Skłodowska Curie

- Innovació, Projectes, Recerca

El projecte es titula "Innovation in Tuberculosis - INNOVA4TB" i està impulsat i coordinat pel grup de recerca d'Innovació en infeccions respiratòries i diagnòstic de la tuberculosi, que lidera a l'IGTP el Dr. José Domínguez, juntament amb la Dra. Cristina Prat. La proposta ha estat dotada amb més d'un milió d'euros de finançament a la convocatòria 2018 de les accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA), concretament un ajut RISE (Research and Innovation Staff Exchange), en el marc del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea, que promou la mobilitat de personal investigador arreu del món. La proposta premiada té per objectiu potenciar i consolidar la recerca col·laborativa, entre països i sectors, i teixir una xarxa de recerca de qualitat i translacional en el camp del diagnòstic i el maneig clínic de la tuberculosi.

Durant els propers 4 anys, personal investigador i tècnic de diverses institucions i països treballaran en aquest projecte. Hi ha implicades 12 institucions, incloent hospitals, centres de recerca i empreses privades, de 6 països diferents (Espanya, Ucraïna, Moldàvia, Suècia, Alemanya i Xile), totes coordinades des de l'IGTP. L'objectiu és "intercanviar coneixement sobre diversos aspectes relacionats amb la interacció entre patogen i hoste, i el diagnòstic i tractament de la tuberculosi", explica Domínguez, "a més de sobre gestió de recerca, projectes europeus i comunicació, disseminació i explotació". Tots els participants del projecte s'exposaran, mitjançant els intercanvis, a diferents entorns de recerca i podran desenvolupar les seves capacitats en àrees clíniques, de laboratori, recerca de camp o en l'administració.

L'any 2016, l'OMS va començar a implementar l'Estratègia Fi a la Tuberculosi, que té per objectiu reduir la incidència de la malaltia un 90% abans del 2035, i reduir-ne les morts un 95%, alhora que es proposa eliminar l'impacte econòmic que suposa el tractament de la malaltia per a moltes famílies i pel sector sanitari públic.  En aquesta línia, la recerca que es proposa, de fons, "desenvolupant noves eines de diagnòstic, monitoratge i tractament de la tuberculosi, se centra en assolir noves oportunitats de mercat en un entorn europeu i internacional", detalla Domínguez, que afegeix que "els principals beneficiaris dels resultats seran els pacients, a través de la millora en la qualitat dels sistemes de salut i la reducció de costos en els sistemes sanitaris públics, especialment en els països amb més incidència de la tuberculosi".

Hospitals, centres de recerca i empreses privades

Entre les 12 institucions participants hi ha centres públics i privats, institucions acadèmiques i empresa privada, la qual cosa obre les perspectives i permetrà als participants millorar en la comprensió del que es requereix per al control i maneig de la tuberculosi. La interacció amb la petita i mitjana empresa també ajudarà en els aspectes relacionats amb la innovació i transferència de coneixement.

Aquest nou projecte s'ha vestit a partir d'una xarxa d'institucions que ja havien participat en una acció similar en el marc d'una acció IRSES (en el context del 7è programa marc de la CE, FP7, el programa anterior a H2020), tot i que ara s'ha triplicat les institucions que participen en aquest nou projecte. El projecte començarà, oficialment, el dia 1 de gener de 2019, i hi ha previstos un total de 226 mesos de desplaçaments, és a dir, "estades d'intercanvi, que poden anar des d'1 a 12 mesos, en el cas més extens", concreta Domínguez.

(Grant Agreement Núm. 823854)