Noticias

Èxit d’assistència i participació a la primera celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència a Can Ruti

- Institucional

Institucions del campus es reuneixen en una jornada per celebrar aquesta diada i seguir diverses sessions i discussions, revisant les dades i la feina que queda per fer en aquest àmbit. Diverses institucions hi han signat una declaració d'intencions, mijtançant els seus directors, i la jornada ha tancat amb una extensa i participativa taula rodona.

L'11 de febrer institucions de recerca al Campus Can Ruti celebren el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. "A aquestes alçades del segle XXI, segons Nacions Unides encara hi ha una reconeguda diferència de gènere a tots els nivells de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques, el que es coneixen com disciplines STEM. Les institucions al Campus hem decidit iniciar el debat i prendre partit", explica el Dr. Manel Puig, Director de l'IGTP.

Durant la jornada s'han formalitzat aquestes intencions per part de les direccions de les institucions de recerca al Campus Can Ruti. Juntament amb el Dr. Puig, director de l'IGTP, el Dr. Bonaventura Clotet, Director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i President de la Fundació contra la SIDA; el Dr. Manel Esteller, Director electe de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC); el Dr. Jordi Casabona, Director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), el Dr. Antonio Dávalos, Director de l'Hospital Germans Trias, i el Dr. Jordi Ara, gerent de l'Àrea Metropolitana Nord de l'ICS, han signat una declaració d'intencions, ja sigui en persona o mitjançant gravació de vídeo. La carta té sis punts clau i està basada en les recomanacions de les Nacions Unides.

L'esdeveniment també ha servit de presentació del Grup de Treball Women in Science, format per voluntaris de les diverses institucions. La Dra. Núria Izquierdo-Useros, una de les membres fundadores, ha explicat què ha marcat els objectius del grup: "la igualtat de gènere és una qüesió molt d'actualitat i des dels instituts de recerca estem obligats a incloure accions per rendir comptes davant del Consell Europeu de Recerca, però nosaltres volíem obrir el debat a tots els nivells de les nostres institucions, i organitzar esdeveniments i sessions pràctiques. Aquest esdeveniment inicial serveix per posar el tema sobre la taula i debatre el que és una qüestió molt seriosa en un context interessant".

També hi han participat investigadors del grup de Recerca de Gènere i TIC (Tecnologia, Informació i Comunicació) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), equip coordinador del projecte europeu 'Comunitats de pràctica per l'acceleració de la igualtat de gènere i el canvi  institucional en recerca i innovació arreu d'Europa'. L'IGTP s'hi ha adherit com a centre participant i en rebrà informació, formació i assistència en la redacció del seu Pla d'Equitat. "Suposarà una empenta enorme a la nostra feina", comenta la Dra. Julia García-Prado, investigadora a IrsiCaixa i Directora Científica de l'IGTP, "els nostres centres de recerca tenen objectius pràcticament calcats pel que fa a la igualtat de gènere i tots estem treballant en les acreditacions de Human Resource Excellence for Researchers que acredita el Consell Europeu de Recerca. L'assessorament i ajuda experta d'aquest grup internacional tindrà un valor incalculable".

L'acte ha acabat amb una extensa taula rodona amb experts participants a les sessions, que ha moderat la Dra. Izquierdo-Useros. Amb una llista de preguntes molt diverses i molt àgils, tots els assistents hi han participat activament i s'han sumat al debat.

Marta Monguió, jove investigadora postdoctoral a l'IGTP i membre del grup de treball WIS ha resumit així la jornada: "hem après molt, però sobretot hem mostrat en dades objectives com la recerca en aquest camp ens mostra que la igualtat de gènere en tots els aspectes del món de la investigació és una necessitat social alhora que millora la qualitat, resultats i, fins i tot, els ingressos".

"Tots i cadascun de nosaltres hi podem contribuir", ha afegit Jose A Muñoz-Moreno, de la Fundació Lluita Contra la Sida, "de vegades és només qüestió de fer el primer pas".

CAN RUTI DECLARATION OF INTENTIONS

Can Ruti Campus Working Group for Women in Science

The role of women in society worldwide is necessary and key. In science in particular, currently there are clear deficiencies in the protection of the rights of women to develop their research careers. From this Working Group we are committed to work against this unfair reality in the Can Ruti Campus.

We manifest the following commitments. Please, sign this declaration if you agree with them.

I am truly committed to:

1) Encouraging girls and young women to explore scientific paths in their individual careers.

2) Promoting mentoring and networking for women scientists to enable them to plan and develop professional trajectories that meet their expectations.

3) Working against the barriers and difficulties that may hinder the entry and long-term projection of women into professional science or the tasks of women scientists in their research careers.

4) Defending the access of women to senior positions and leaderships in sciences as normal and regular processes in the development of their professional careers.

5) Ensuring gender equality through participation and leadership in grant submissions, symposiums, publications, scientific commissions, decision boards, and in any other activity involving research and scientific activity.

6) Sharing and celebrating with the general public the contribution that women scientists make to scientific progress and to societies.