Noticias

Primer assaig clínic multicèntric per frenar l’avenç de l’esclerosi múltiple amb cèl•lules de la sang del pacient mateix

Es tracta del primer assaig multicèntric internacional en aquest camp

- Campus Can Ruti

En l'EM les mateixes defenses del cos destrueixen la mielina, una capa de proteïnes i greixos que envolta el teixit nerviós del cervell, el nervi òptic i la medul·la espinal, cosa que fa que no es transmetin correctament els estímuls nerviosos i que es produeixin problemes de força, sensibilitat, equilibri o visió. El nou tractament, desenvolupat pels investigadors de la Unitat d'EM i el Servei d'Immunologia, extreu cèl·lules de la sang del pacient mateix, les tracta al laboratori amb vitamina D3 i les introdueix de nou en el malalt. Aquestes cèl·lules dendrítiques reeducades ajuden a frenar l'atac a la mielina i eviten així la progressió de la malaltia.

En l'actualitat, s'utilitzen tractaments immunosupressors per frenar l'avenç de l'EM. Tot i que han demostrat tenir eficàcia, a la vegada afecten la immunitat protectora, és a dir, són tractaments que ataquen el sistema immunitari en el seu conjunt sense discriminar cèl·lules malaltes de sanes. El nou tractament, per tant, podria tenir menys efectes secundaris i garantir una millor seguretat per al pacient.

El tractament es va començar a desenvolupar l'any 2007. En una primera fase, el grup d'investigadors va analitzar el tractament en cultius cel·lulars in vitro (amb cèl·lules de pacients) i en models animals de la malaltia, amb resultats molt positius. Per dur a terme aquests estudis preclínics, van comptar amb el finançament d'agències competitives com ara l'Instituto de Salud Carlos III, la agència AGAUR i fundacions de suport a la recerca com ara La Marató de TV3 o Salud 2000. També han tingut el suport d'agències internacionals com la belga IWT_TMB o la European Cooperation in Science and Technology (COST).

Proper pas: l'assaig clínic

La teràpia cel·lular desenvolupada a Germans Trias compleix tots els requisits per ser assajada en pacients i ha estat recentment aprovada per l'Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Actualment, el grup d'investigació busca finançament per iniciar l'assaig clínic al més aviat possible.

Aquest nou producte s'ha desenvolupat en el marc d'una xarxa internacional d'investigadors experts en teràpies cel·lulars, coordinada pel grup de recerca de Germans Trias i composta per 21 països europeus i els Estats Units.

A més, es tracta del primer assaig multicèntric en aquesta matèria, en el qual investigadors de l'Hospital Universitari d'Anvers (UZA, Bèlgica) i la Clínica Universidad de Navarra tractaran els seus pacients amb aquest mateix producte cel·lular per contrastar resultats.