Notícies

La ciència de l’IGTP feta performance amb la Fundació Èpica de La Fura dels Baus

- Recerca

L'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) participa per primera vegada en un treball interdisciplinari, que uneix la ciència biomèdica, les arts escèniques i la tecnologia, en un projecte conjunt amb la Fundació Èpica de La Fura dels Baus. El resultat de la col·laboració és doble: d'una banda, s'han recollit dades d'utilitat per als projectes de recerca; de l'altra, els participants del workshop presenten la performance resultant de l'intensiu aquest divendres 29 i dissabte 30. És a dir, a més del treball creatiu, els resultats seran útils per als investigadors per als seus respectius camps d'estudi, donant-los l'oportunitat de perfeccionar algoritmes de simulació o fent una contribució al benestar social.

La Fundació Èpica parteix de la idea que l'art, la ciència i la tecnologia han de col·laborar entre elles per donar lloc a una suma de coneixements i experiències que acaba resultant en noves formes de creació que exploren els límits del coneixement. El treball col·lectiu, la hibridació de talents i la posada en acció d'idees són part essencial de la metodologia. És per això que entre els participants del workshop 'Sistemes Complexos' hi ha professionals de totes les disciplines (ballarins, químics, enginyers, escultors...) que donen forma a les propostes dels investigadors convidats i les duran a escena davant del públic assistent a les performance.

Entre els experts convidats hi ha dos grups de l'IGTP que proposen, per una banda, avaluar la percepció de malalties neuromusculars minoritàries i, per l'altra, simular comportaments cel·lulars del càncer. També hi participen l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, que analitzarà els beneficis del sistema de la memòria derivats d'impactes emocionals; el Departament de Filosofia de la UAB, que estudiarà les dinàmiques d'equip i com el coneixement es traspassa en grups de persones; i els especialistes de gaming de la HKU University of The Arts Utrecht, que observaran com les estratègies i els rols propis dels jocs són aplicables i traslladables a altres tipus d'interaccions.

La ciència com a font d'inspiració

Per dur a terme els estudis, els experts convidats han traslladat als participants del taller diverses propostes que han estat útils tant per la documentació per la performance com per dur a terme anàlisis científics en base a les experiències creades.

El grup de recerca en Malalties Neuromusculars i Neuropediàtriques, liderat per la Dra. Gisela Nogales, ja ha dut a terme el seu estudi durant el desenvolupament del workshop. La Dra. Nogales, juntament amb les Dres. Alba Ramos i Alicia Martínez van proposar a la meitat dels participants experimentar de primera mà els símptomes de dues malalties neurodegeneratives minoritàries, mentre que l'altra meitat n'havia de fer de cuidadors. "Per nosaltres ha estat un exercici molt enriquidor d'empatia, sobretot en la fase prèvia en què hem hagut de fer l'exercici de destriar els símptomes i, per tant, la realitat amb què es troben els pacients amb les malalties que estudiem", explica Nogales. D'aquesta manera, s'han apropat al dia a dia de les persones que conviuen amb aquestes patologies amb la finalitat de transmetre les seves experiències al públic i, a més, les investigadores han pogut avaluar d'una manera diferent la forma de sentir i experimentar les seves limitacions en grups d'individus no familiaritzats amb aquestes situacions i comparar-les amb les percepcions dels pacients.

Per la seva banda, el grup de recerca de Càncer i Epigenètica, amb el Dr. Miquel Angel Peinado al capdavant, es va proposar estudiar les dinàmiques del procés cancerós mitjançant activitats en què els comportaments de les cèl·lules fossin simulats per humans. Per aconseguir aquest objectiu, els participants del workshop han desenvolupat accions que emulen algunes de les conductes de les cèl·lules de càncer, així com les interaccions entre elles. "Estem acostumats a treballar en bioinformàtica i amb models molt complexos per poder estudiar els comportaments cel·lulars en càncer; en aquest cas, hem hagut de simplificar-ho per poder dissenyar la comparativa amb els comportaments humans", comenta Peinado. Això els ha permès transformar les relacions cel·lulars en relacions humanes, creant d'aquesta manera un sistema complex i una presentació del mateix davant del públic, i dona als investigadors la oportunitat d'analitzar i interpretar el resultat dels experiments per comprovar com de semblants són els comportaments humans dels cel·lulars.

El punt de contacte entre les dues institucions, l'IGTP i Èpica, ha estat la ciutat de Badalona, seu d'ambdues. Altres grups de recerca, a més dels dos implicats en aquest cas, van fer el contacte amb la fundació associada a la Fura dels Baus de manera que s'obre camí a noves col·laboracions. La Fundació també treballa amb altres centres internacionals de primera línia, obrint camí a noves col·laboracions en totes les disciplines.