Notícies

El CMCiB al mapa europeu de la recerca en 3R

- Campus Can Ruti, Institucional, Recerca

El Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB) ha entrat a formar part del Grup del Treball de centres de recerca en 3R. Literalment, això situa el centre al mapa per la recerca europea en 3R i també s'ha inclòs a la web noruega NORECOPA, que constitueix el principal espai de recursos disponibles en aquests temes a nivell europeu. El Grup de Treball està assentant les bases d'una xarxa europea de centres 3R per promoure i facilitar la recerca ètica.

L'IGTP ha establert el Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB) amb un doble objectiu. D'una banda, es tracta d'una instal·lació disponible a nivell mundial per dur-hi a terme projectes de medicina comparativa, però també desenvolupa la seva pròpia recerca amb l'objectiu de millorar metodologies i, sobretot, promoure una política de 3R. Això implica un esforç constant perquè els projectes que s'hi duen a terme treballin per la reducció dels animals que utilitzen als estudis, refinin els mètodes per millorar l'efectivitat i augmentar el benestar animal i, sempre que sigui possible, reemplaçar els models animals amb mètodes alternatius de recerca, com el modelatge matemàtic i computacional.

La comunitat científica internacional i la Comissió Europea han estat treballant durant molts anys perquè la recerca amb animals sigui més humana i ètica, i això s'ha reflectit en la legislació des de 2010 (Directiva de la UE 2010/63/EU per la protecció dels animals utilitzats amb finalitats científiques). Tot i això és necessària una major coordinació a nivell europeu que permeti compartir les millors pràctiques, proporcionar els millors recursos i promoure la formació i transparència a nivell de la Unió, motiu pel qual el grup de treball 3R està assentant les bases per establir una xarxa europea de centres de 3R.

"Com tota la recerca, la medicina comparativa ha de complir amb els estàndards internacionals de manera que els experiments arreu del món es puguin comparar els uns amb els altres", explica Sara Capdevila, Directora tècnica del CMCiB. "La política de 3R s'ha convertit en el criteri de referència i el CMCiB s'ha establert des del principi per complir amb aquest estàndard. Creiem que podem fer una contribució important a la futura xarxa, alhora que ens podrem beneficiar de ser-ne part", afegeix.

El desenvolupament de nous models experimentals al CMCiB és possible gràcies a l'acord signat entre l'IGTP i la Fundació "la Caixa", en el marc del conveni amb la Generalitat de Catalunya, que finança el programa de 3R al CMCiB durant 5 anys. Capdevila subratlla com això confirma que el govern i l'organització filantròpica prioritzen la necessitat de liderar en matèria de recerca en 3R.

El Grup de Treball s'ha organitzat en el context de les reunions anuals de les actuals organitzacions europees de recerca amb animals, com FELASA o EUSAAT, i està treballant de manera molt estreta amb la Comissió Europea per assegurar el finançament de la futura xarxa.