Notícies

Professionals de l’IGTP participen a l’elaboració del Pla de prevenció i control de l'hepatitis C a Catalunya

- Campus Can Ruti, Institucional, Recerca

El Consell Executiu ha aprovat oficialment aquest mes de juliol el Pla de prevenció i control de l'hepatitis C a Catalunya, que té com a objectiu principal facilitar l'adopció i la implementació de mesures per disminuir la incidència, la morbiditat i la mortalitat associada a aquesta infecció. Assumint el repte de la OMS per caminar cap a l'eliminació de la hepatitis C a Catalunya per l'any 2030, el Pla neix del treball conjunt de professionals del món de la salut pública, experts, representants de societats científiques, i entitats i associacions de pacients i familiars.

Entre els 24 membres de la comissió per a l'elaboració del Pla, hi han participat 6 professionals del Campus Can Ruti, relacionats amb l'IGTP. Són quatre investigadors del CEEISCAT, inclòs del director del centre el Dr. Jordi Casabona, la Dra. Juliana Reyes, la Dra. Cinta Folch i la investigadora Núria Vives; així com la Dra. Elisa Martró, cap del grup de recerca en Virologia Clínica i Noves Eines Diagnòstiques a l'IGTP, i la Dra. Verónica Saludes, investigadora del mateix grup. Les dues últimes, han participat en la comissió d'elaboració i en la revisió del document, així com al grup de treball de "Reptes i propostes per millorar la prevenció i la detecció precoç de la infecció".

Un factor clau en l'abordatge de l'hepatitis C és posar un focus d'atenció especial en les poblacions més vulnerables, en les quals s'ha de potenciar el diagnòstic i apropar al tractament per identificar els nous casos al més aviat possible i tractar-los de forma immediata. El Grup de recerca dirigit per la Dra. Martró a l'IGTP, des del Servei de Microbiologia (Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord) a l'Hospital Universitari Germans Trias ha pogut aportar la seva expertesa en l'aproximació del diagnòstic de la infecció pel virus de l'hepatitis C en aquest segment de poblacions, a través de noves estratègies, incloent la detecció en mostres de sang seca, desenvolupades a través de diferents projectes de recerca en col·laboració amb el CEEISCAT i l'ASPCAT.

El Pla, que es va publicar l'any 2017 i, per tant, porta 2 anys desplegant-se, va ser oficialment aprovat pel Govern de la Generalitat el passat dia 3 de juliol.