Notícies

L’ICS premia per segon any consecutiu doctorands de l’IGTP a la categoria de millor article

- Institucional, Recerca

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha atorgat el premi 2021 al millor article de Recerca en Ciències de la Salut en la categoria Predoctoral a un investigador de l'IGTP. És el segon any consecutiu que el premi recau a l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol en aquesta categoria. A l'edició de 2021, s'ha reconegut a Juan Carrillo-Reixach, per un article publicat a la revista Journal oh Hepatology, ex aequo amb Garazi Serna (VHIO); i la Mireia Ramos-Rodríguez, ha recollit el premi de la mateixa categoria l'any 2020, per un article publicat a la revista Nature Genetics. Ambdós han exposat els seus estudis i resultats davant de tots els assistents, representants dels set instituts de recerca sanitària integrats als hospitals i els equips d'atenció primària de l'ICS.

Juan Carrillo-Reixach és investigador del grup de recerca d'Oncologia Hepàtica Infantil, liderat per la Dra. Carol Armengol. El grup és pioner en la recerca en hepatoblastoma, el principal càncer de fetge en nens, però que és considerat malaltia minoritària per la seva baixa incidència, i per la qual no es disposa de tractaments eficaços pels tumors més agressius i metastàtics. L'article premiat aquest 2021, en el que Carrillo-Reixach és el primer autor, es va publicar a la prestigiosa revista Journal of Hepatology i descriu un dels estudis moleculars més complerts de l'hepatoblastoma. En concret, gràcies a la col·laboració amb hospitals nacionals i grups de recerca internacionals, s'ha estudiat a nivell genòmic, transcriptòmic i epigenòmic un total de 159 mostres de 113 infants amb càncer de fetge. Mitjançant tecnologies d'alt rendiment, es van identificar nous mecanismes epigenètics del hepatoblastoma associats amb la supervivència d'aquests pacients; es va definir la primera classificació molecular per aquests pacients, que millora la actual classificació clínica; i es va identificar una nova diana terapèutica per aquells tumors més agressius que, en inhibir-la, presentava un fort efecte anti-tumoral tant in vitro en línies cel·lulars com in vivo utilitzant tumors de pacients implantats en ratolins.

Mireia Ramos-Rodríguez és, ara ja, doctora i investigadora en bioinformàtica, centrada a desxifrar els circuits cis-reguladors que condueixen a malalties i a desenvolupar programari per ajudar altres investigadors en les seves anàlisis. Ha recollit el premi en la mateixa categoria, Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut elaborat per un Investigador o Investigadora Predoctoral, que se li va atorgar el 2020, per un article publicat a la revista Nature Genetics. Com a membre del Grup de Recerca de Genòmica Reguladora Endocrina a l'IGTP havia participat en projectes com el navegador Islet Regulome, que permet visualitzar dades genòmiques per als investigadors en diabetis, o el descobriment de com les cèl·lules beta al pàncrees responen a un entorn inflamatori i com aquesta resposta impacta en el risc de desenvolupar diabetis tipus 1. Actualment treballa com a investigadora postdoctoral a la Universitat Pompeu Fabra, on continua la línia d'investigació iniciada durant el seu doctorat.

El Campus Vall d'Hebron ha acollit la Jornada de Recerca de l'Institut Català de la Salut 2020-21, aquí es pot consultar tot el personal premiat. La Jornada ha tingut com a eix central la situació actual de la recerca a l'ICS i al món, i de la recerca en COVID-19. El format de l'edició d'enguany de la Jornada de Recerca de l'ICS ha estat diferent, ja que a causa de la pandèmia la Jornada de 2020 no es va poder celebrar tal com era previst i, per tant, s'han lliurat els Premis a la Recerca de 2020 a les investigadores i investigadors guardonats (atès que se'n va decidir l'atorgament, però no es van lliurar els premis) i als d'enguany.