Notícies

Neix la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona: Sumant per millorar la salut i el benestar de la societat

- Recerca

L'IGTP és un dels 8 instituts de recerca de l'àmbit sanitari que, com a institut associat a l'Hospital Germans Trias i Pujol, uneix forces amb l'ICFO mitjançant la creació d'una xarxa per tal de dur tecnologies fotòniques d'avantguarda  a  l'hospital. Aquest dijous s'ha presentat la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona, que promou les activitats de recerca i desenvolupament  que es realitzen al voltant de Barcelona, i per extensió a tot Catalunya, a través d'una llarga col·laboració entre l'ICFO i els seus col·laboradors clínics.

A causa de la seva excepcional versatilitat, precisió i naturalesa no invasiva, la fotònica està exercint un paper cada vegada més important en les tècniques i pràctiques mèdiques, de manera que  es considera una tecnologia clau per a l'evolució de l'atenció sanitària a Europa. Els investigadors de l'ICFO tenen una àmplia experiència en el desenvolupament de tecnologies fotòniques per a l'ús clínic, en col·laboració amb metges i metgesses d'arreu del món, molt especialment els de l'àrea de Barcelona. Després de més d'una dècada d'estreta col·laboració amb els hospitals i especialistes sanitaris de l'àrea de Barcelona, es  crea formalment  la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona per tal de consolidar i ampliar l'abast, l'àmbit i l'impacte d'aquestes relacions crucials. Aquesta xarxa forma part del programa Llum per a la Salut de l'ICFO, una iniciativa que va néixer i créixer gràcies a l'impuls de la Fundació Cellex, i també amb el recolzament de  la Fundació "la Caixa" i de l'Ajuntament de Barcelona, a més a més de fons estatals i Europeus.

Fotònica per combatre el càncer de mama

En el context de la xarxa, el grup de recerca de Patologia Molecular i Estructural de l'IGTP, liderat pel doctor Pedro L. Fernández Ruiz, i el Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital, desenvolupen un projecte amb l'ICFO per investigar perfils moleculars i micro espectroscòpics dels càncers de mama. L'estudi permetrà aprofundir en la seva tipificació molecular i ajudar a definir les millors teràpies en aquest tipus de neoplàsies.

Com aquest projecte, la nova xarxa aspira a tenir un impacte a la societat en molts nivells. Els principals esforços conjunts establerts fins a dia d'avui han abastat iniciatives en les disciplines com la neurologia i la neurocirurgia, les cures neonatals, l'oftalmologia, l'oncologia, la monitorització de cures intensives, la dermatologia, l'anàlisi clínica ràpida, la rehabilitació, la medicina esportiva, el benestar, els trastorns de la son i l'anestesiologia, entre d'altres.

Les institucions que, inicialment, formen part de la xarxa juntament amb l'ICFO i l'IGTP són l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'IDIBAPS, l'Hospital Sant Joan de Déu, el VHIR, el VHIO, l'Institut d'Investigació Part Taulí, el Parc Sanitari Pere Virgili i l'IMIM.