Notícies

Científics del CEEISCAT actualitzen els protocols de vigilància epidemiològica del VIH a l’Amèrica Llatina i el Carib

- Recerca

El CEEISCAT, grup de recerca adscrit a l'IGTP i liderat pel Dr. Jordi Casabona, ha rebut l'encàrrec de la PAHO (Pan American Health Organization) d'actualitzar els protocols de vigilància epidemiològica del VIH de l'Amèrica Llatina i el Carib. L'objectiu és elaborar un nou protocol de vigilància epidemiològica i de monitoratge i avaluació de la infecció del VIH. Amb aquesta nova guia s'adaptaran les recomanacions internacionals actuals a les diferents regions de l'Amèrica Llatina, establint els conceptes bàsics i clarificant les normes de qualitat que en reforcin la vigilància epidemiològica.

El nou protocol serà un document tècnic que permetrà millorar la vigilància, la anàlisis de mortalitat, el monitoratge de pacients, la vigilància de la transmissió vertical, de farmacologia del VIH i de resistències farmacològiques."Per altra banda, gràcies a l'actualització del protocol es podran recollir els indicadors clau que permetran monitoritzar l'epidèmia, construir la cascada de serveis del VIH de manera acurada i monitoritzar prevalences en poblacions clau", destaca el Dr. Casabona.

En la majoria dels països de l'Amèrica Llatina i el Carib la notificació de casos de sida va iniciar-se durant la dècada de 1980 i a mesura que l'epidèmia va anar evolucionant va començar la notificació de casos de VIH. Actualment es calcula que a l'Amèrica Llatina i el Carib hi ha 2,3 milions de persones infectades pel VIH de les quals el 60% tenen accés al tractament. Durant el 2018 es van produir 116.000 nous casos en aquesta regió.

"L'objectiu final és posar fi a la sida el 2030", explica Casabona. "El creixent accés als fàrmacs antiretrovirals, les noves recomanacions per al tractament, els nous fàrmacs antiretrovirals, les noves evidències científiques, han d'anar acompanyats de  la revisió i actualització de les recomanacions per a la vigilància de casos per als països d'Amèrica Llatina i el Carib".

El CEEISCAT compta amb una àmplia experiència internacional liderant i participant projectes europeus com Euro HIV EDAT o HIV-COBATEST, entre molts d'altres. De la mateixa manera, els seus professionals compten amb dilatada experiència fent consultories per a la OMS, la PAHO o pel Fons Mundial per la lluita contra la sida/VIH, la tuberculosi i la malària a l'Amèrica Llatina on en l'actualitat el centre coordina la xarxa RIGHT-PLUS. Es tracta d'una xarxa d'estudi sobre homes gais, bisexuals, altres HSH i dones transsexuals formada per investigadors iberoamericans i organitzacions de base comunitària amb l'objectiu de disposar d'informació que permeti proposar i garantir una resposta efectiva a VIH/ITS i altres problemes de salut que afecten aquestes poblacions.