Notícies

L’IGTP contribueix a la declaració de la Societat Europea d’Endocrinologia sobre la COVID-19 i les malalties endocrines

- Recerca

La Societat Europea d'Endocrinologia ha publicat una declaració de suport als seus membres i a la comunitat d'endocrinologia a la revista Endocrine, que inclou consells per a pacients i un decàleg ESE per a endocrinòlegs a la pandèmia COVID-19. Tres dels seus membres més prestigiosos, incloent el doctor Manel Puig del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Germans Trias i de l'IGTP, han escrit la declaració sobre punts a tenir en compte per als metges i els seus pacients amb malalties endocrines i metabòliques en la pandèmia de COVID-19, causada pel virus SARS-CoV-2.

Les persones infectades amb SARS-CoV-2 poden variar des de totalment asimptomàtiques, encara que probablement encara siguin altament contagioses, fins a desenvolupar una pneumònia greu amb insuficiència respiratòria i xoc sèptic, encara que una majoria presenten símptomes lleus de grip. S'han observat alguns casos de síndrome respiratòria aguda que són possiblement degudes a una reacció immunitària excessivament agressiva, que malmet els pulmons. En qualsevol infecció, aquelles persones amb malalties metabòliques o endocrines prèvies tenen un risc més elevat de complicacions que la resta de la població.

Protecció

Els pacients amb diabetis tipus 1 o altres trastorns endocrins o metabòlics tenen la recomanació de confinar-se ells mateixos a casa, a més d'atendre als consells de seguretat i higiene específics. Han d'estar segurs de tenir estoc suficient de la medicació, en cas de malaltia, i preparar un pla en cas d'infecció. S'ha de seguir estrictament el control glucèmic ja que els desnivells poden incrementar la possibilitat d'infecció. Es recomana contacte telefònic o online amb els metges, evitant la visita presencial.

Símptomes i pacients malalts a casa

En el cas de possibles símptomes, els pacients han d'adoptar l'estàndard dels 'dies malalts' ja que la infecció podria variar els procediments habituals de medicació. Contactar amb el servei d'atenció mèdica telefònica explicant el context perquè ho puguin prioritzar en cas necessari, a més de contactar amb el metge respectiu.

En els casos confirmats i a casa, han de seguir les indicacions d'estar en un espai ben ventilat i aïllat dels altres que visquin a casa. Han de ser molt curosos amb el monitoratge de la malaltia per comprovar que no empitjora la seva condició prèvia.

Encara hi ha moltes més dades per recollir i estudiar sobre l'efecte de la COVID-19 en persones amb malalties prèvies. Algunes dades de la Xina indiquen que la insuficiència suprarenal i l'obesitat poden ser factors de risc, i pacients amb malalties del cor, dels pulmons, o diabetis també corren un risc més elevat de complicacions; també els pacients de més avançada edat. La declaració de la ESE subratlla la necessitat d'una vigilància i atenció als pacients, i l'obligació dels endocrinòlegs de ser a primera línia d'atenció dels seus pacients, coordinant-se amb altres professionals que atenen pacients amb COVID-19, tant a urgències com en la cura posterior.

Carta

COVID-19 and endocrine diseases. A statement from the European Society of Endocrinology
M. Puig-Domingo, M. Marazuela & A. Giustina, Endocrine volume 68, pages2-5(11 April 2020)