Notícies

L’IGTP comparteix els seus projectes a la Nit de la Recerca

- Recerca

L'IGTP ha participat per primera vegada a la Nit Europea de la Recerca, un projecte dins del programa H2020 de la Comissió Europea que té com a objectiu principal acostar la recerca i els investigadors a la societat. Cinc investigadores de l'Institut hi han participat amb xerrades divulgatives.

El projecte de la Nit Europea de la Recerca se celebra el darrer divendres de setembre. És a dir, que el passat divendres dia 27, fins a 300 ciutats europees han celebrat simultàniament activitats divulgatives gratuïtes, per fer arribar la realitat de la recerca a la societat. A Catalunya el programa d'activitats ha anat, també, més enllà d'aquest divendres, amb xerrades els matins del cap de setmana i en alguns instituts i escoles. Precisament en aquestes propostes hi han participat les investigadores de l'IGTP.

Intercanvi de coneixement i experiència per millorar el maneig de la tuberculosi

La Bárbara Molina, del grup de recerca d'Innovació en Infeccions Respiratòries i Diagnòstic de la Tuberculosi, va passar per l'institut JV Foix de Rubí per explicar-los el projecte que han començat aquest 2019. Es tracta d'un projecte europeu d'intercanvis, l'INNOVA4TB (Marie Skłodowska-Curie (MSCA)), que es coordina des de l'IGTP i que implica fins a 12 institucions de 6 països diferents, que compartiran coneixements i estudis de recerca per millorar aspectes sobre el diagnòstic i tractament de la tuberculosi.

XERRADA: Un projecte europeu d'intercanvis per millorar el maneig de la tuberculosi (Bárbara Molina; Institut JV Foix, Rubí)

Les petites pistes en les malalties minoritàries

El matí de dissabte, dues investigadores del grup de Recerca Neuromuscular i Neuropediàtrica, han compartit els seus projectes amb els assistents a les xerrades a la Biblioteca de la Sagrada Família. L'Emma Koehorst i la Judit Nuñez Manchón treballen per comprendre com funcionen unes malalties minoritàries complexes, en el seu cas, són malalties neuromusculars que afecten a les edats pediàtriques. Són malalties que no tenen cura i són molt complexes, per això és tan important fixar-se en les pistes més petites. Dos dies abans, la Gisela Nogales, cap del grup de recerca en malalties neuromusculars i neuropediàtriques, va explicar què són les malalties minoritàries i la recerca que fan al seu laboratori per intentar generar coneixement i trobar tractaments per dues d'elles: la malaltia de McArdle  i la Distròfia Miotònica.

XERRADA: La Recerca en Malalties Minoritàries (Gisela Nogales; Institut Pompeu Fabra, Badalona)

XERRADA: The story of a Sherlock Holmes PhD Student: Finding Clues in a Rare Disease (Emma Koehorst; Biblioteca Sagrada Família, Barcelona)

XERRADA: Anàlisi en cèl·lula individual: estudi d'allò que és únic per entendre una malaltia minoritària complexa (Judit Nuñez; Biblioteca Sagrada Família, Barcelona)

Combatent el càncer de fetge infantil des del laboratori

El càncer infantil també és considerat una malaltia minoritària, per això la Carol Armengol lidera un projecte internacional, des del grup de recerca en Oncologia Hepàtica Infantil, per recollir mostres d'aquest tipus de càncer en nens i nenes d'arreu d'Europa. Els assistents a la xerrada a l'escola Cor de Maria de Blanes, han après què és el càncer i com els científics l'estudien al laboratori, amb un únic objectiu: conèixer millor les malalties per poder oferir millors tractaments per als pacients en un futur.

XERRADA: Què és el càncer? Combatent el cancer de fetge infantil des del laboratori (Carol Armengol, Escola Cor de Maria de Blanes, Blanes)