Notícies

La investigadora Beatriz Mothe, premiada a la 10a Jornada de Recerca de l'ICS

- Campus Can Ruti, Recerca

El 7 de juny de 2018, el Cosmocaixa va acollir la 10a Jornada de Recerca de l'Institut Català de la Salut i 11a Jornada de Recerca de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol que va tenir com a tema central l'ús de les grans bases de dades clíniques per a la recerca en la millora de la salut.

Per cloure aquesta 10a Jornada, s’ha fet entrega dels Premis de Recerca de l’ICS, que reconeixen la trajectòria investigadora als hospitals de l’ICS i premien joves metges investigadors. En aquesta segona categoria, el Consell Científic de l’ICS ha atorgat el guardó ex aequo a la Dra. Elena Elez de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i la Dra. Beatriz Mothe, de Germans Trias. La Dra. Mothe és metgessa a la Unitat de VIH del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, al campus Can Ruti. Va centrar el seu doctorat en l'estudi dels mecanismes immunològics, virològics i genètics que determinen el control de la infecció pel VIH i que es podrien incorporar en el disseny de nous candidats a vacunes terapèutiques. És investigadora associada del Grup d'Immunitat Cel·lular i Genètica de l'Hoste, de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, coadscrita a l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). Codirigeix el grup Vacunes, Immunoteràpies i Farmacologia de la Fundació Lluita contra la Sida, on coordina el desenvolupament d'assaigs clínics dins l'àrea de vacunes terapèutiques i estratègies d'erradicació del VIH.

El repte de les grans bases de dades clíniques

La 10a Jornada de Recerca de l'Institut Català de la Salut ha tingut com a tema central l'ús de les grans bases de dades clíniques per a la recerca en la millora de la salut. Darrerament s'està parlant molt de les dades massives (Big Data i del Real World Data). A Catalunya estan creixent importants plataformes al voltant del PADRIS, del SIDIAP i d'altres grans bases de dades que permeten disposar d'una enorme quantitat de dades clíniques per a la recerca. S'està creant una nova àrea de recerca amb noves tècniques i dissenys per permetre utilitzar adequadament aquestes dades. Què aporten aquestes grans bases de dades? Quins nous reptes plantegen? Quin és el seu potencial?

Per respondre aquestes preguntes, el programa de la jornada plantejava diversos casos d’exemple, entre els quals el projecte GCAT, Genomes for Life, amb seu a l’IGTP. Un estudi prospectiu dels Genomes en l'àrea geogràfica de Catalunya, un projecte de recerca biomèdica molt ambiciós que uneix interès científic, mèdic i social: 20.000 persones que participen en un mateix projecte de recerca biomèdica per ajudar els investigadors a respondre les preguntes relacionades amb la nostra salut i el tractament de la malaltia. Està dissenyat per l'estudi del factors genètics i ambientals que condueixen a l'aparició de les malalties cròniques en la població general. Moltes d'aquestes malalties, com el càncer, la diabetis, les malalties cardiovasculars o les malalties respiratòries, afecten a una gran part de la població i són causa d'una elevada mortalitat, representant també una elevada despesa en gestió sanitària degut al seu caràcter crònic.