Notícies

La manca generalitzada de iode a la dieta amenaça el desenvolupament del cervell en nens

El projecte europeu EUthyroid presenta la Declaració de Cracòvia sobre el iode

- Projectes, Recerca
  • Els científics adverteixen que la manca de iode generalitzada amenaça el desenvolupament del cervell en nens, i la nutrició deficient en iode és un dels problemes de salut pública de més fàcil prevenció, tot i que afecta un gran nombre de persones al món
  • Ho recullen a la 'Declaració de Cracòvia' sobre el iode, creada pel projecte Euthyroid, on han fet una crida als responsables de les polítiques europees per donar suport a mesures per eliminar la deficiència de iode
  • El projecte europeu EUthyroid s'ha coordinat, a nivell espanyol, des de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP)

El iode, imprescindible perquè la glàndula tiroide treballi amb normalitat i sintetitzi les seves hormones (tiroxina), és un micronutrient essencial que s'obté de l'aigua del mar i d'alguns aliments. Durant l'embaràs, les dones tenen una necessitat d'incrementar la ingesta de iode, ja que sovint és insuficient en les seves dietes habituals. Fins i tot un dèficit lleu de iode pot posar els fills en risc d'alteració de la funció neurocognitiva, esdevenint eventualment la causa d'un coeficient intel·lectual inferior. Una nutrició deficient de iode és un dels problemes de salut pública de més fàcil prevenció, tot i que afecta un gran nombre de persones al món.

Amb l'objectiu de combatre els trastorns produïts per la deficiència de iode, alhora que ajudar-ne a la prevenció, es va crear el projecte EUthyroid, un grup constituït per investigadors de 27 països d'Europa. Junts han treballat, els últims 3 anys, per identificar estratègies comuns que contribueixin a l'eradicació i prevenció dels trastorns produïts per la deficiència de iode (TDI). A nivell d'Espanya, el projecte s'ha coordinat des de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) sota la direcció del Dr. Manel Puig, Director de l'IGTP i investigador principal a l'institut, juntament amb el Dr. Lluís Vila. Ambdós hi han representat, també, la Societat Catalana d'Endocrinologia i Nutrició de l'Acadèmica de Ciències Mèdiques de Catalunya, que presideix el mateix Dr. Vila, alhora que representen la Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición (SEEN). També hi ha participat de forma molt rellevant, com a coordinadora d’un dels work package, la Dra. Mònica Guxens, investigadora de l’ISGlobal. Totes dues institucions donen suport a la "Declaració de Cracòvia", el document que s'ha presentat aquest 18 d'abril i que indica les línies mestres per prevenir els TDI. La declaració conjunta insta a les a les autoritats públiques i a la societat en general, a assumir les responsabilitats necessàries per aconseguir aquest propòsit.

Els riscos del dèficit de iode i el cas particular de les gestants

Tot i que tota la població hauria de tenir una aportació adequada de iode, les persones amb major risc són les gestants i la població infantil, ja que la tiroxina és clau per la maduració del cervell del fetus i durant els primers anys de vida. A pesar d'això, la majoria de les embarassades en desconeixen les conseqüències i, actualment, els experts afirmen que en molts països europeus amb programes voluntaris de reforç de iode, fins el 50% dels nounats estan exposats a una lleu deficiència de iode i, per tant, estan en risc de limitacions en quant al seu potencial cognitiu. "Tot i que a Espanya la nutrició de iode ha millorat sensiblement els últims anys, s'ha de treballar per garantir que l'aportació suficient arribi a tot la població, molt especialment a aquests grups de major risc", destaca el Dr. Vila.

Els efectes negatius del dèficit de iode són diversos i suposen una càrrega significativa per als sistemes públics de salut. Encara que és un fet prou demostrat, a Europa els programes de prevenció de trastorns de dèficit de iode encara reben poca atenció per part dels responsables polítics, els líders d'opinió i la ciutadania.

Programes i projectes a nivell europeu

És important destacar que el dèficit de iode es pot evitar de manera fàcil i econòmica, mitjançant la provisió adequada de la sal iodada a les dietes. Durant anys, la OMS ha demanat un control regular com a punt de partida per assolir l'eliminació del TDI, però només vuit països de la Unió han pres les mesures necessàries per fer front al problema.

La comunitat científica assenyala la seva preocupació pel deteriorament del compromís polític per abordar-ho. Per això, el projecte EUthyroid ha posat en marxa un enfocament de múltiples grups d'interès per fer una crida als responsables de les polítiques, els funcionaris de salut pública i científics per garantir la implementació a tot Europa d'estratègies efectives per prevenir la deficiència, demandant:

  • Mètodes de prevenció dels TDI: els reguladors i els responsables de la formulació de polítiques han de dur a terme la iodització obligatòria de sal de manera universal per assegurar el lliure comerç d'aliments enriquits a Europa. De la mateixa manera, l'alimentació animal iodada requereix l'aprovació d'una normativa reguladora per garantir el lliure comerç dins de la UE.
  • Control de la prevenció dels TDI: els governs nacionals i les autoritats de salut pública haurien de realitzar un seguiment i avaluació coordinada dels acords d'enriquiment a intervals regulars, per tal d'assegurar un subministrament òptim de iode a la població.    
  • Suport a la prevenció dels TDI: els científics, juntament amb els treballadors de la salut pública, les organitzacions de pacients, la indústria i el públic, haurien de donar suport a les mesures necessàries per garantir que els programes de prevenció dels TDI siguin sostenibles, segons sigui necessari dins d'un entorn canviant, de manera ràpida, creant-hi una major consciència social del problema. 
     

Els signants de la Declaració de Cracòvia sobre el iode demanen suport a totes les parts interessades d'Europa i de tercers països per agrupar els recursos i l'experiència necessària per garantir l'eradicació de la deficiència de iode. Així mateix, demanen la signatura de la declaració http://www.iodinedeclaration.eu per aconseguir que les futures generacions rebin iode suficient per iniciar una vida saludable.


Sobre EUthyroid

EUthyroid comprèn 31 institucions associades de 27 països, entre els quals s'hi compta l'IGTP, amb el rol de coordinador a l'estat espanyol. Amb un pressupost de 3 milions d'euros, EUthyroid contribuirà significativament a analitzar l'statu quo de les mesures de prevenció de dèficit de iode a Europa. El consorci de recerca 'EUthyroid - Towards a EUthyroid Europe' (núm. 634453) va ser una de les 67 propostes de recerca finançades amb èxit, de prop de 2.200 presentades, en la primera convocatòria del nou Programa Marc de la Comissió Europea: Horizon2020. http://www.euthyroid.eu

Sobre la Xarxa Global de Iode

La Xarxa Global de Iode (IGN) està formada per més de 100 coordinadors regionals i nacionals i agències associades de tot el món que es dediquen a superar la deficiència de iode. L'IGN treballa estretament amb l'OMS i l'UNICEF i dóna suport als sectors públic, privat, acadèmic i civil en el desenvolupament i implementació de programes mundials i nacionals per a la prevenció de la malaltia de tiroide. http://ign.org