Notícies

Ampolles d’aigua reutilitzables, la campanya solidària en motiu del Dia Mundial del Ronyó

- Campus Can Ruti, Recerca

El Dia Mundial del Ronyó, que se celebra aquest dijous 8 de març, es converteix cada any en una campanya global per a la divulgació i per a prendre consciència de la importància d'aquests òrgans vitals. Arreu del món es duen a terme esdeveniments per visualitzar la realitat de les malalties renals, donar a conèixer quins factors de risc hi poden portar i fomentar comportaments preventius.

És en aquesta línia que el grup de recerca en Malalties d'Afectació Renal de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha impulsat una campanya de venda solidària d'ampolles d'aigua reutilitzables amb dos clars objectius: fomentar l'hàbit de beure aigua com un comportament preventiu i de cura dels ronyons i, alhora, posar de manifest la importància de dedicar recursos a la recerca en les malalties renals.

La campanya, solidària amb la recerca, compta amb el suport i la complicitat de la cadena de supermercats Sorli, que farà de punt de distribució de les ampolles d'aigua, durant tota la setmana. Serà a tres establiments Sorli a Badalona: Germà Juli (c. Germà Juli 14-22), Pep Ventura (pl. Pep Ventura 22-32) i Canyadó (c. Jacint Benavent 6-30).

Aquestes ampolles solidàries també es podran trobar el dia 8 a la Jornada que l'Hospital Germans Trias i l'IGTP promouen durant el matí al centre de Badalona, al Centre Cultural el Carme.

Més d'un miler de nous casos cada any

Els ronyons són òrgans de vital importància. S'encarreguen de filtrar i netejar la sang, eliminar residus per l'orina i controlar la pressió arterial, entre altres funcions. Quan els ronyons fallen es desenvolupa un procés patològic conegut com a malaltia renal crònica, que pot portar a desenvolupar una insuficiència renal. En aquests casos, els ronyons deixen de funcionar completament i s'ha de substituir la seva funció mitjançant la diàlisi i, quan és possible, el trasplantament renal.

Només a Catalunya unes 10.000 persones pateixen d'insuficiència renal i se'n diagnostiquen un miler de nous casos cada any, segons dades oficials de 2014. La realitat d'aquesta malaltia afecta molt el dia a dia dels que la pateixen, per això el grup de recerca en Malalties d'Afectació Renal (grup REMAR) té per objectiu millorar la qualitat de vida dels malalts renals, identificant noves oportunitats per a la prevenció  i el tractament, i promoure la transferència d'aquesta recerca per al màxim benefici dels pacients. Ho fa amb un equip multidisciplinari de professionals, metges, biòlegs, bioquímics i biotecnòlegs, reconegut per Generalitat de Catalunya (2017SGR301).