Notícies

La Generació de neurofibromes humans en ratolins obre la porta al desenvolupament nous tractaments

- Recerca

El grup de Càncer Hereditari de l'IGTP acaba de publicar a la revista Cell Reports un treball on descriuen el desenvolupament d'un sistema basat en cèl·lules mare de pluripotència induïda (iPSCs) per generar neurofibromes, tumors del sistema nerviós perifèric. Aquests tumors es desenvolupen en persones que tenen una malaltia hereditària molt prevalent, 1 de cada 3000 persones, anomenada Neurofibromatosis de tipus 1. Fins ara, mancava un mètode robust per generar neurofibromes humans en ratolins, i el model desenvolupat obre la possibilitat de provar nous tractaments per a aquests tumors.

Aquest treball, del qual és primera autora l'Helena Mazuelas, representa un salt important en la modelització d'aquests tumors. L'originalitat del treball recau en la utilització d'un sistema de cultiu 3D, composat per cèl·lules de Schwann derivades d'iPSCs humanes, juntament amb fibroblastes primaris isolats dels tumors dels pacients. Les esferes resultants s'anomenen neurofibromaesferes. L'avantatge que ofereix aquest nou model és que in vitro, se'n poden generar i estudiar moltes, podent avaluar així molts fàrmacs a la vegada. A més, quan s'empelten en el nervi ciàtic d'un ratolí, son capaces de generar neurofibromes humans, demostrant que aquestes neurofibromaesferes representen un model fidedigne. Finalment, en aquest treball també s'ha estudiat l'heterogeneïtat cel·lular dins dels neurofibromes, a partir d'anàlisis de cèl·lula única, que ha ajudat a disposar d'una radiografia més clara i completa de la composició cel·lular d'aquests tumors. Sens dubte, aquest nou model ajudarà a entendre millor aquests tumors i a analitzar nous potencials fàrmacs.

Aquest treball s'ha realitzat en col·laboració amb el Programa de Càncer Hereditari de l'Institut Català d'Oncologia (ICO)-IDIBELL, el Programa de Medicina Regenerativa de l'IDIBELL, el Centre de Regulació Genòmica (CRG-CNAG) i el Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital de la Vall d'Hebron, entre d'altres. Aquest treball ha estat finançat principalment per la Neurofibromatosis Therapeutic Acceleration Program (NTAP) de la Johns Hopkins University School of Medicine.

També agraïm a la Fundacion Proyecto Neurofibromatosis, l'Asociacion de Afectados de Neurofibromatosis, (AANF), i l'Associació Catalana de Neurofibromatosi (ACNefi) pel seu constant suport.

Article de referència

Modeling iPSC-derived human neurofibroma-like tumors in mice uncovers the heterogeneity of Schwann cells within plexiform neurofibromas

Helena Mazuelas, Míriam Magallón-Lorenz, Juana Fernández-Rodríguez, Itziar Uriarte-Arrazola, Yvonne Richaud-Patin, Ernest Terribas, Alberto Villanueva, Elisabeth Castellanos, Ignacio Blanco, Ángel Raya, Jakub Chojnacki, Holger Heyn, Cleofé Romagosa et al.

Cell Reports, 15 February 2022,DOI:https://doi.org/10.1016/j.celrep.2022.110385