Notícies

Equips de recerca posen en escena a la ciència en la primera European Performing Science Night a Badalona

- Institucional

L'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha participat a la European Performing Science Night, un esdeveniment innovador que uneix a l'art i la ciència i ha deixat a tots els participants enlluernats. La Fundación Épica la Fura dels Baus ha liderat aquest projecte que involucra artistes i personal científic del IGTP i quatre universitats internacionals.

De la iniciativa hi han format part 3 grups de l’IGTP: el grup de recerca en Innovació en Infeccions Respiratòries i Diagnòstic de la Tuberculosi, liderat pel Dr. José Domínguez; el grup d’Evasió Immunitària i Vacunes (VIRIEVAC), liderat per la Dra. Julia García-Prado; i el grup de Mecanismes Epigenètics del Càncer i Diferenciació Cel·lular, liderat pel Dr. Miguel Angel Peinado. Aquest procés intens i estimulant es va posar en marxa al juliol, quan científics i cientítiques van presentar tres dels set desafiaments plantejats a l'equip del taller. Durant dues setmanes, els grups de recerca es van unir a artistes i tècnics en un treball intens, buscant produir una peça escènica utilitzant el llenguatge de la Fura dels Baus.

La Fura dels Baus és una companyia teatral mundialment coneguda per redefinir i transgredir l'espai escènic, com també, per convertir al públic en protagonista de l'acció. A través de la Fundación Épica, el grup persegueix la transferència de coneixement a través d'una hibridació entre art, ciència i tecnologia. Amb el finançament de Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) de la Comissió Europea, la Nit Europea dels Investigadors inclou esdeveniments per tot el continent per a acostar la ciència a la ciutadania. A Badalona, l'esdeveniment té com a objectiu crear un diàleg entre artistes i personal científic i, al mateix temps, explicar al públic en general la tecnologia actual. És un espai on equips multidisciplinaris poden contribuir a la definició de la nostra cultura en el futur. "És que el futur ja és aquí", diu Fran Iglesias de la Fundació, "però no tothom ho sap!".

"L'experiència va ser tan intensa que encara em brunzeixen les neurones, necessitaré temps per a processar-la", va dir Ainhoa ​​Hevia Uría, una de les joves actrius que participa en la taula rodona al final de les actuacions. "No estem acostumats a treballar amb artistes, per a alguns de nosaltres estava fos de la nostra zona de confort", va admetre Francisco Morón, bioinformàtic de l’IGTP que ha participat en el projecte. "Al final t'adones que art i ciència no són dos mons separats, sinó que ens necessitem l'u a l'altre, fins i tot en el nostre treball diari", explica Julieta Carabelli, investigadora postdoctoral que treballa en relació a virus i sistema immunològic a IrsiCaixa. "Només ens estem donant compte del que hem aconseguit en arribar al final del procés", diu Miguel Angel Peinado, investigador en epigenètica del càncer a l’IGTP, "És un esforç enorme, però un que hem de continuar fent. Necessitem establir diàlegs amb la societat sobre la nostra recerca i aquesta és una excel·lent manera de fer-ho ".

Finalment, quins van ser els resultats? Els dies 23 i 24 de setembre es van dur a terme dues actuacions participatives en les quals el públic es va submergir en una experiència que aborda desafiaments específics de la recerca científica. Els esdeveniments van ser restringits a causa de les regulacions de COVID-19 però es van transmetre en viu de manera en línia i estaran disponibles com a vídeos pròximament. Durant l’actuació, els assistents van interactuar amb una aplicació que es va convertir en una peça fonamental de la seva experiència. El dissabte 25 de setembre tots els equips es van unir a la Fundación Épica en el Centre cultural l'Escorxador de Badalona per a una jornada de portes obertes.

El dia ha transcorregut entre xerrades, experiments i tallers que buscaven establir una conversa entre ciència i ciutadania. El públic de Badalona ha tingut l'oportunitat d'experimentar com es duu a terme l'extracció d'ADN; usar el microscopi per a trobar Mycobacterium tuberculosis, el bacteri responsable de causar la malaltia; descobrir com es transmeten les infeccions; i participar de xerrades sobre diferents aspectes dels projectes de recerca implicats.

El projecte no acaba aquí. Durant el procés es van investigar temes tan diversos com l'estigma associat al diagnòstic de la tuberculosi i el VIH, els canvis en les ones cerebrals que s'observen quan les persones es coneixen mentre treballen en un projecte i un estudi detallat dels artistes i científics interactuant. "D'alguna manera això ha canviat la forma en què veiem el món i com comunicarem el nostre treball al públic", diu Júlia García-Prado, líder de grup i directora científica de l’IGTP, "i certament, tenim una gran quantitat de material per a ajudar-nos a explicar el nostre treball al públic en el futur", conclou.

Veure els resultats de la European Performance Science Night