Notícies

L’IGTP en 4 projectes finançats per La Marató per a recerca en COVID

- Recerca

Després d'un any excepcional i d'una edició, també excepcional, de La Marató de TV3, aquest divendres 11 de juny s'ha fet públics els 36 projectes de recerca que s'han pogut finançar amb els més de 12 milions d'euros recaptats. Tots els projectes es dedicaran íntegrament a estudiar el virus SARS-CoV-2 i la malaltia que causa. Els investigadors de l'IGTP lideren fins a 3 projectes i participen en 2 més, en coordinació amb altres institucions al Campus Can Ruti.

Molt sovint els projectes de recerca són interdisciplinaris i molt col·laboratius, aquest any de pandèmia i urgència per generar coneixement ho ha accentuat encara més. Només al Campus Can Ruti, en una sessió el passat mes de gener i organitzada per l'IGTP, s'hi van presentar fins a 50 projectes de recerca centrats en COVID. Tots impulsats al Campus Can Ruti i, alguns, desenvolupats en xarxa entre professionals de les institucions que hi tenen seu. Aquest teixit es visualitza en els projectes finançats per aquesta darrera edició de La Marató.

Des de l'IGTP i el programa GCAT, el Dr. Rafael de Cid lidera un projecte centrat en l'estudi de les regions genòmiques definides amb la COVID, tant per la infecció com per la severitat, que permetin classificar la població segons aquests dos criteris. En base a això, buscaran biomarcadors que, mitjançant una mostra de sang, permetin avaluar la clínica de la infecció, la gravetat de la malaltia i les complicacions postpandèmiques en la salut. A més, estudiaran alguns marcadors que es puguin associar als símptomes de llarga durada. El projecte es durà a terme amb el Broad Institute, Inc. Cambridge (Boston) i la Fundació Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears.

Qui també lidera un projecte és el Dr. Carlos Rodrigo, investigador de l'IGTP i Director Clínic de Pediatria a l'Hospital Germans Trias i Pujol. L'equip del Dr. Rodrigo fa mesos que estudia els efectes que la COVID-19 té en la població pediàtrica. En aquest cas, el projecte de La Marató permetrà conèixer les bases genètiques, epigenètiques i immunopatogèniques de la síndrome inflamatòria multisistèmica associada a la COVID-19 en infants. El projecte el desenvolupen en col·laboració amb investigadors de l'IDIPAZ, l'IJC i l'IDIBELL.

Un equip co-liderat pel Dr. Josep Maria Llibre, metge infectòleg de l'Hospital Germans Trias, des de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, i la Dra. Juliana Reyes-Urueña, metgessa epidemiòloga del CEEISCAT, grup de recerca a l'IGTP, estudiarà des d'una perspectiva epidemiològica la COVID-19 en les persones que viuen amb el VIH. L'estudi se centra en les dades de reingrés i mort per la malaltia després de l'alta hospitalària inicial i en la cobertura i l'impacte de la vacunació de SARS-CoV-2. Ho faran en el context de la Cohort PISCIS que segueix a les persones que viuen amb el VIH a Catalunya i les Illes Balears i  a partir de l'accés a múltiples bases de dades, COREDVAC.HIV.

A més, investigadors de l'IGTP i el Servei de Microbiologia del Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord, amb la Dra. Elisa Martró com a investigadora principal, participen en el projecte liderat per l'investigador associat d'IrsiCaixa Marc Noguera. Amb la mirada posada en la salut pública, el projecte pretén desenvolupar eines que permetin fer un seguiment a temps real de les variants que circulen actualment i que poden provocar un augment en la transmissió i patogenicitat de la COVID-19, i una millor detecció i control de brots de transmissió.

El Campus Can Ruti acull 7 projectes de La Marató

Sent el punt de trobada de més de 10 institucions científiques, enguany el Campus Can Ruti portarà a terme 7 projectes de recerca finançats per La Marató 2020, centrats en diversos aspectes d'expertesa i excel·lència en diversos àmbits, des de la genòmica, l'epidemiologia, la immunologia, virologia... En total, els 7 projectes suposen un suma un total de 2.471.298,38€, prop de 2.5M dels 12 recaptats pel programa solidari. El Campus Can Ruti compta amb més de 4.000 professionals del camp de la medicina i la biomedicina, que treballen dia a dia per oferir el millor servei assistencial i de recerca.