Notícies

Nova spin-off de l’IGTP per desenvolupar un dispositiu mèdic per millorar el diagnòstic i el pronòstic de l’ictus isquèmic agut

- Innovació, Recerca

Investigadors de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), i metges de l'Hospital, han desenvolupat un dispositiu mèdic per la millora del pronòstic de l'ictus isquèmic agut. L'objectiu del la innovació és optimitzar l'algoritme clínic actual per aquest tipus d'ictus, per permetre al personal mèdic ajustar les decisions terapèutiques per a cada pacient, abans i després de l'ingrés. Per desenvolupar el dispositiu mèdic s'ha creat l'spin-off 'Time is Brain', impulsada per l'IGTP i liderada per la Dra. Alicia Martínez-Piñeiro.

L'ictus és una de les grans pandèmies del segle XXI; es calcula que el pateixen 15 milions de persones cada any a tot el món. En concret, l'ictus de tipus isquèmic és la segona causa de mort i el primer motiu de discapacitat adquirida en l'edat adulta. Aquest tipus d'accident vascular al cervell es dona per l'obstrucció d'una artèria, que deixa d'irrigar sang al cervell de manera correcta, provoca símptomes que es poden convertir en irreversibles si no s'hi pot actuar a temps. De fet, més del 50% dels pacients d'ictus isquèmic tenen seqüeles que els incapaciten de per vida, a pesar d'haver rebut el tractament estàndard.

L'equip liderat pels doctors Antoni Dávalos, Jaume Coll-Cantí i Alicia Martínez-Piñeiro ha estudiat la capacitat predictiva de diversos biomarcadors de recuperació funcional prèvia al tractament de l'ictus isquèmic agut. En base a aquest estudi, han desenvolupat un dispositiu mèdic del tipus point-of-care (POC), és a dir, per a registrar dades directament del pacient. Aquest dispositiu és capaç de registrar un biomarcador que els investigadors han pogut validar en relació al pronòstic de la trombectomia mecànica. La informació que reculli el dispositiu permetrà al personal mèdic tenir dades prèvies per avaluar l'actuació sobre el pacient, facilitant ajustar les decisions terapèutiques. "L'objectiu final del dispositiu és poder oferir més informació al metge en el moment de decidir el tractament per a cada pacient. Com abans puguem recollir la informació, i que aquesta informació sigui transcendent per la presa de decisions, podrem reduir les seqüeles a curt i llarg termini", explica Martínez-Piñeiro. "En aquest tipus d'accidents vasculars és clau guanyar temps per evitar conseqüències: time is brain, una expressió molt popular en el tractament de l'ictus perquè guanyar temps és evitar danys, d'aquí el nom de l'empresa", afegeix. Actualment s'està treballant en el desenvolupament del dispositiu per poder-ne fer la validació clínica, posteriorment. La previsió d'arribada del producte al mercat podria ser d'uns dos anys.

L'spin-off 'Time is Brain' de l'IGTP es va crear el juliol d'aquest 2020. L'equip responsable de dur a terme el projecte és multidisciplinari i compta amb líders d'opinió internacional en ictus com el Dr. Antoni Dávalos Errando, en neurologia i proves funcionals del sistema nerviós, com els doctors Alicia Martínez-Piñeiro i Jaume Coll-Cantí; també amb el suport en innovació i desenvolupament de negoci per part de Marc Cusachs Farraro i Raül Zurita Badosa, i en el desenvolupament tecnològic, amb la Dra. Gisela Ruíz Vega.