Notícies

Aprovat amb nota al mid-term meeting del projecte europeu INNOVA4TB, coordinat des de l'IGTP

- Projectes, Recerca

A principis de juliol va tenir lloc el Mid-term Meeting del projecte europeu "Innovation in Tuberculosis-INNOVA4TB", impulsat i coordinat pel grup de recerca d'Innovació en infeccions respiratòries i diagnòstic de la tuberculosi, que lidera a l'IGTP el Dr. José Domínguez, juntament amb la Dra. Cristina Prat. INNOVA4TB és un projecte europeu centrat en el diagnòstic i maneig clínic de la tuberculosi, finançat per un ajut Marie Skłodowska Curie.

A l'equador del projecte, la reunió ha revisat la feina feta durant aquest temps des de les 16 institucions implicades i coordinades des de l'IGTP. Entre els partners hi ha hospitals, centres de recerca i empreses privades, de 6 països diferents (Espanya, Ucraïna, Moldàvia, Suècia, Alemanya i Xile). Els objectius del projecte se centren en l'estudi de les interaccions hoste-patogen (incloent l'impacte dels factors ambientals en aquesta interacció), i el desenvolupament de nous mètodes diagnòstics (moleculars, d’imatge, immunològics i metabolòmics) i de tractament de la tuberculosi (nous compostos i noves aproximacions basades en nanotecnologia).

Així, durant la trobada s'han presentat les dades més significatives assolides pel projecte en el seu primer any i mig de funcionament. "S'han realitzat 23 intercanvis entre institucions, que sumen un total de 38 mesos de feina, s'han engegat 25 estudis en el context del projecte. A més, el projecte també ha establert noves aliances amb altres consorcis a Europa, xarxes de recerca a nivell europeu i associacions de pacients, que li han permès consolidar les seves activitats de recerca", resumeix José Domínguez, coordinador del projecte a l'IGTP. Cal destacar que, des del primer dia, des de la coordinació d'INNOVA4TB s'ha apostat per una forta vessant en comunicació i disseminació. Les característiques del projecte, basat en l'aprenentatge comú des dels intercanvis, han permès nombroses accions de comunicació i disseminació. Es poden consultar a la web del consorci, on es poden veure i escoltar les opinions de les persones que han dut a terme intercanvis; i també de comptes a Twitter, Instagram i Linkedin.

Trobada telemàtica i els efectes de la COVID-19

La trobada ha estat telemàtica, com a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19. Inicialment estava previst que la trobada tingués lloc a la ciutat ucraïnesa de Vinnytsia. A distància, però hi han participat a la trobada més de 50 persones representants de les institucions i empreses participants, així com membres assessors dels comitès científic i ètic. La reunió també va comptar amb la participació de la Project Officer de la Comissió Europea, que va donar una valoració positiva de la feina feta fins ara, i dels projectes previstos pel futur.

Més enllà dels objectius propis d'INNOVA4TB, es va discutir sobre l'impacte que tindrà la pandèmia de la COVID-19 en els projectes internacionals que estan basats en la mobilitat entre institucions de diferents països. "És una realitat que ens preocupa i es va decidir impulsar una reunió amb representant d'altres consorcis europeus i de la Comissió Europea per aprofundir en aquestes qüestions, sol·licitar una extensió per l'execució del projecte i dissenyar estratègies de futur", explica Domínguez.

Finalment, es va debatre com la COVID-19 està tenint un gran impacte sobre nombroses malalties, incloent la tuberculosi. S'estima que com a conseqüència de la COVID-19 hi haurà un retrocés de 5 anys en la lluita global contra la tuberculosi, i que suposarà un excés de mortalitat per tuberculosi de fins a 1,4 milions de persones el 2025.