Notícies

La tercera edició del PERIS torna a finançar un projecte de Germans Trias i Pujol

- Campus Can Ruti, Projectes, Recerca

El Departament de Salut ha lliurat aquest dimarts els ajuts de les convocatòries 2018 i 2019 del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS). En l'edició d'enguany, la neuròloga de Germans Trias Natalia Pérez de la Ossa ha obtingut un ajut pel projecte d'atenció prehospitalària de pacients amb ictus agut. També el metge Daniel Fuster, que va rebre un ajut en la segona edició del PERIS, ha recollit aquest dimarts el guardó.

Ambdós projectes pertanyen a la categoria d'intensificació de professionals de formació sanitària especialitzada. És a dir, que permet a professionals de la salut, durant un temps determinat i amb un contracte de substitució, ajornar la seva pràctica assistencial per a dedicar-se plenament a la recerca.

El projecte del Dr. Fuster, especialista en medicina interna, va ser reconegut a la segona convocatòria del PERIS. Amb un any de recorregut, ja, el projecte se centra en l'estudi de l'efecte del consum d'alcohol i altres drogues en la permeabilitat intestinal, inflamació sistèmica, estrès oxidatiu i la salut cardiovascular. Amb aquest objectiu, lidera la construcció i estudi prospectiu en una cohort de pacients amb Trastorn per Ús d'Alcohol en dues unitats de tractament hospitalari: al mateix Hospital Germans Trias, al Campus Can Ruti de Badalona, i a l'Hospital de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat.

D'altra banda, el projecte de la Dra. Pérez de la Ossa comença aquest 2019. L'objectiu en aquest cas és centrar-se en l'organització de l'atenció prehospitalària de pacients amb ictus agut i l'accés al tractament endovascular. Aquest ajut d'intensificació permetrà a la Dra. Pérez de la Ossa continuar amb diversos projectes en l'àmbit de l'atenció prehospitalària d'aquests pacients, que actualment es troben en fases preliminars o en desenvolupament, com la optimització dels sistemes de triatge prehospitalaris basats en l'escala RACE o el desenvolupament de sistemes de telemedicina prèvia a l'atenció hospitalària i la ràpida comunicació entre professionals.

Acte de lliurament dels ajuts

Una nodrida representació d'agents implicats en la investigació en l'àmbit sanitari de Catalunya s'ha citat aquesta dimarts a Barcelona en l'acte de lliurament dels ajuts de les convocatòries 2018 i 2019. En la tercera convocatòria d'ajuts a la recerca per al període 2019-2021 s'han presentat 207 sol·licituds, que han estat avaluades per una trentena d'experts independents, amb la coordinació de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). La resolució final, seguint el criteri d'excel·lència que estableix el procés de concessió, ha atorgat 66 ajuts.

L'import dels ajuts atorgats en la tercera convocatòria és de 8,1 M€. Cada euro invertit en recerca equival a un retorn de tres euros en valor social i econòmic. Pel que fa a la segona edició de la convocatòria, van ser més d'un centenar, van ascendir als 8,6 M€.