Notícies

Elisa Martró rep una Beca Gilead per un projecte per a la microeliminació de l’hepatitis C

- Recerca

Elisa Martró, líder del Grup de Recerca de Virologia Clínica i Noves Aproximacions Diagnòstiques, al Servei de Microbiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol, ha rebut una de les cinc beques de la 1a Edició de les Beques Gilead a Projectes de Microeliminació en Hepatitis C. Els projectes els ha avaluat l'Asociación Española para el Estudio del Hígado (AEEH) i les beques s'han lliurat durant la celebració de la 44a conferència anual de l'associació. El projecte becat se centrarà en una estratègia pilot de microeliminació de l'Hepatitis C en la comunitat paquistanesa a Catalunya mitjançant la implementació d'intervenció comunitària.

Des de l'any 2015 el grup de la Dra. Martró treballa en simplificar el diagnòstic de l'hepatitis C desenvolupant i validant un assaig per la detecció de l'RNA del virus a partir d'unes gotes de sang seca, amb l'objectiu de millorar l'accés al diagnòstic de l'Hepatitis C en els grups de població vulnerable (com treballadors sexuals homes o trans, consumidors de droga mitjançant injecció, i ara alguns col·lectius d'immigrants). Afegeix que "és molt important arran del Pla per a la Prevenció i Control de l'Hepatitis C a Catalunya, aprovat recentment, així com pel Pla Estratègic Estatal (PEAHC), d'acord amb l'estratègia de salut global que marca la OMS, que es fixa l'objectiu d'eliminar aquesta malaltia com a problema de salut pública pel 2030". Martró és membre de la comissió encarregada de dissenyar el pla català.

En aquest projecte, es durà a terme una avaluació de la intervenció comunitària basada en la prevenció, detecció i vinculació del virus a la immigració pakistanesa a Catalunya. "Projectes com aquest demanen equips multidisciplinaris", detalla Martró. El grup de recerca treballa en col·laboració amb el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), juntament amb l'equip de Salut Pública Comunitària de la unitat de Salut Internacional de Drassanes-Vall d'Hebron, i el Servei d'Hepatologia de Vall d'Hebron, unint esforços per diagnosticar i tractar l'hepatitis C en un grup vulnerable d'immigrants, amb el suport de l'Agència de Salut Pública catalana. "Molts professionals hi estaran implicats, des d'agents comunitaris que reclutaran participants de manera activa, especialistes en salut internacional promovent l'educació i prevenció, investigadors a l'IGTP duent a terme l'anàlisi de mostres i l'estudi dels virus aïllats, hepatòlegs tractant els pacients, i epidemiòlegs que estudiaran la distribució de la malaltia a la població", descriu la investigadora principal del projecte.

Tots aquests elements són necessària per eliminar virus com el de l'hepatitis C de pacients individuals, amb l'objectiu d'eliminar-lo de la societat en general, incloent els grups vulnerables. "Accedint a poblacions amagades en la comunitat, generarem informació epidemiològica estratègica per quantificar el problema i comprendre millor l'epidemiologia de l'hepatitis en el nostre entorn. Per tant, els resultats que obtinguem seran útils per prendre decisions i implementar polítiques en base a l'evidència".