Notícies

A l’equador del primer cicle de seminaris ‘Can Ruti Biomedical Research’

- Campus Can Ruti

Aquest any l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) s'han unit per organitzar el primer programa de seminaris sobre recerca biomèdica a Can Ruti. El comitè científic organitzador ha seleccionat onze ponents i promogut el patrocini d'AstraZeneca i Celgene. Després de completar la primera meitat de les series, els organitzadors en valoren molt positivament els resultats.

"La iniciativa va sorgir de la voluntat d'organitzar seminaris científics d'alt nivell i qualitat per a la comunitat científica al Campus, per apropar als investigadors líders en diferents camps de la recerca biomèdica, els seus avenços i trajectòries científiques", explica Marcus Buschbeck, organitzador per l'IJC. Una proposta que és per a tothom, puntualitza Buschbeck, "no només és pels investigadors principals, és una oportunitat per als joves investigadors, amb la possibilitat de reunir-se en petit comitè abans de les xerrades, en sessions disteses d'aperitiu, que està tenint una molt bona acollida".

Les xerrades d'aquests primers mesos van començar amb el Dr. Benoit Gauthier, del Centro Andaluz de Biología Molecular y Medicina Regenerativa (CABIMER), amb una masterclass sobre el sistema immunitari i la seva feina innovadora en el tractament de la diabetis. Dr. Artur Scherf, CNRS Research Director i professor a l'Institut Pasteur, a París, el va seguir amb els seus projectes per l'ús de factors epigenètics per lluitar contra el paràsit de la malària, una xerrada d'interès general per a molts investigadors al Campus. Al novembre hi havia programades dues xerrades sobre diversos aspectes de la investigació en leucèmies, a proposta d'investigadors de l'IJC: el Dr. Florien Heidel, de la Universitat Friedrich-Schiller a Hena, Alemanya, es va centrar en la biologia de la sang i les conseqüències de que les cèl·lules mare de la sang acumulin mutacions en el temps; el Dr. Thorsten Haferlach, va presentar el major biobanc a alemanya de mostres de MLL, que recull 78.000 mostres cada any per estudiar. El Dr. Haferlach va explicar com la mecanització i el processament de dades està concentrant la seva recerca en mans de la bioinformàtica i l'anàlisi de dades, així com les complicacions de l'emmagatzematge de dades i com les eines de diagnòstic evolucionen a una velocitat vertiginosa aquest tombant de segle. El cicle per 2018 el va concloure una masterclass del Dr. Pedro Vale, de la Universitat d'Edimburg, mostrant com el seu grup de recerca ha pogut treballar amb un model de drosòfila per elaborar models epidèmics que els permeten fer prediccions en base a diversos factors, aportant una visió tangencial en la recerca de malalties infeccioses, i aportant noves perspectives sobre perquè alguns individus són més infecciosos o més propensos a emmalaltir que altres.

"És un bon inici i estem molt satisfets d'aquesta nova activitat científica", comenta Sònia Forcales, organitzadora per l'IGTP. "Les xerrades han estat d'un alt nivell alhora que extremadament didàctiques i accessibles per a investigadors de tots els camps, una gran oportunitat escoltar aquests 5 primers excel·lents comunicadors", afegeix. Els organitzadors esperen augmentar l'assistència d'estudiants, ja que els seminaris també compten per a crèdits en molts dels cursos al campus. El següent pas és acreditar les sèries com a formació continuada també per a professionals de la salut i investigadors.

Després d'una convocatòria oberta a tots els investigadors del campus, ja s'ha format i posat a treballar en nou comitè per al 2018-2019. Són Christian Brander per l'IrsiCaixa, Ruth Risueño per l'IJC, Marcel·la Franquesa per l'IGTP i Anna Martínez Cardús per l'IGTP-ICO (Institut Català d'Oncologia). Ja estan recollint suggeriments i reprenent contactes amb possibles sponsors pel proper cicle, que començarà al setembre.

"Amb l'experiència del primer cicle, ja se sap que a les primeres edicions tot es precipita molt més, estem convençuts que el nou comitè organitzador millorarà tots els processos", valora Julià Blanco, organitzador per IrsiCaixa. Apunta que "la segona part d'aquest primer cicle també es presenta molt interessant, estem molt satisfets d'haver-ho posat en marxa, és una clara millora a l'exposició internacional de la recerca al campus".

Clica aquí per veure la llista de propers seminaris

Conèixer els ponents

Els investigadors principals tenen la possibilitat de contactar amb el host per demanar una reunió amb el ponent convidat, també els investigadors juniors poden demanar participar de l'aperitiu i sessió de mentoria prèvia a la xerrada. En aquest últim cas, les places són limitades a 8, per estricte ordre d'arribada de les peticions.

Propers convidats

El nou comitè està treballant en la nova llista de ponents. La convocatòria de propostes va tancar el passat mes de desembre, però si teniu possibles suggeriments per a futurs cicles, podeu contactar amb comunicació(ELIMINAR)@igtp.cat, indicant el nom i dues ratlles explicant els motius de la proposta i el perfil del o la ponent.