At the IGTP TODAY

Notícies

- Recerca

La tuberculosi ha donat forma a la societat humana des de l’edat de pedra

Un nou estudi multidisciplinari, amb un equip de l'IGTP-CMCiB i la UPC, utilitza la modelització matemàtica per proporcionar nova informació sobre com l'origen de la tuberculosi ha afectat el creixement de la població i la resistència femenina a la infecció. L'estudi, publicat a Scientific Reports, descriu mecanismes mitjançant els quals la infecció per tuberculosi ha contribuït a donar forma a la societat humana tal i com la coneixem.

- Institucional

L’IGTP treballa per la promoció de la igualtat de gènere a l’espai europeu de recerca

L'IGTP és membre actiu de la Life Science Community of Practice (CoP), part del projecte ACT, projecte europeu Horizon2020. La CoP té per objectiu augmentar el coneixement, l'aprenentatge col·laboratiu i el canvi institucional en igualtat de gènere a l'àrea europea de recerca. Membres del Grup de Treball Women in Science del Campus Can Ruti (WiS) ja han participat en diverses activitats i, ara, estan col·laborant en la preparació de l'enquesta de personal per a tots els centres participants.

- Institucional, Recerca

Premi per al biobanc IGTP-HGT en una presentació de la flexibilitat i eficiència dels seus serveis

El biobanc IGTP-GTP ha guanyat un premi a la millor presentació oral d'un pòster, pel projecte d'anàlisi del treball del biobanc durant els darrers 5 anys, i l'avaluació de l'equilibri entre les mostres emmagatzemades i les sol·licituds de mostres realitzades. L'equip va mostrar que el biobanc és dinàmic, augmenta de manera constant les sol·licituds de mostres i respon a les necessitats canviants dels investigadors.

- Institucional

L’IGTP a l’IRISCAT, la nova aliança de centres de recerca en salut de Catalunya

Sota el nom d'Aliança IRISCAT, es crearà un espai de treball cooperatiu entre els 7 instituts de recerca i innovació vinculats a l'ICS, en una primera fase, i s'establiran els mecanismes d'incorporació futura d'altres centres. L'objectiu de l'aliança és aprofitar les sinergies dels instituts per potenciar i fer més competitiva la recerca translacional i clínica del sistema català de salut, per potenciar aquest hub referent del sud d'Europa.

- Campus Can Ruti, Recerca

Un equip de Germans Trias tracta el primer pacient amb un nou bioimplant per reparar el teixit del cor després d’un infart

La cirurgia, pionera al món, es va dur a terme el passat mes de maig a l'Hospital Germans Trias. El desenvolupament del bioimplant, basat en cèl·lules mare de cordó umbilical, és del grup de recerca en Malalties Cardiovasculars (ICREC) de Germans Trias, dirigit per Antoni Bayés-Genís, en una línia amb més de 10 anys de recorregut científic. La nova teràpia s'ha desenvolupat amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits (BST) i l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); aquest és el primer pas a l'aplicació clínica i ara se'n continua avaluant la seguretat i mesurant les capacitats de recuperació del teixit cardíac.

- Recerca

La ciència de l’IGTP feta performance amb la Fundació Èpica de La Fura dels Baus

L'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) participa per primera vegada en un treball interdisciplinari, que uneix la ciència biomèdica, les arts escèniques i la tecnologia, en un projecte conjunt amb la Fundació Èpica de La Fura dels Baus. El resultat de la col·laboració és doble: d'una banda, s'han recollit dades d'utilitat per als projectes de recerca; de l'altra, els participants del workshop presenten la performance resultant de l'intensiu aquest divendres 29 i dissabte 30. És a dir, a més del treball creatiu, els resultats seran útils per als investigadors per als seus respectius camps d'estudi, donant-los l'oportunitat de perfeccionar algoritmes de simulació o fent una contribució al benestar social.

- Institucional

Noves dades sobre el comportament del sistema immunitari en pacients pediàtrics amb diabetis tipus 1

Investigadors de l'IGTP i de l'Hospital Germans Trias han publicat un nou estudi a Frontiers in Immunology sobre el comportament de les cèl·lules dendrítiques (CD) en el desenvolupament de la diabetis de tipus 1 (DT1) en infants. Aquestes cèl·lules estan implicades en la destrucció de les cèl·lules beta en la DT1 i en la regulació de la resposta immunitària. Aquest article omple un important buit en el coneixement d'aquesta malaltia en nens.

- Recerca, Success Stories

Un estudi sobre una forma atípica de DM1 millorarà el diagnòstic i tractament d’aquesta malaltia minoritària

El grup de recerca Neuromuscular i Neuropediàtrica de l'IGTP, liderat per Gisela Nogales-Gadea han identificat un subconjunt de pacients amb un tipus no típic de distròfia miotònica tipus 1 (MD1), que es desenvolupa més tard i amb símptomes més severs del que és habitual. Això té implicacions importants per diagnosticar aquests pacients, que poden ser diagnosticats erròniament o no tenir el pronòstic correcte. També és vital per gestionar correctament la malaltia en pacients i les seves famílies. L'estudi s'ha publicat a la revista Human Mutation.