Noticias

L’IGTP impulsa i participa a la 22a edició de la Setmana de la Ciència a Badalona

- Campus Can Ruti

L'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) és una de les entitats promotores de la Setmana de la Ciència a Badalona, juntament amb el Servei Educatiu del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Badalona, a través de l'Escola de Natura i l'Escola de Mar. La iniciativa compta amb l'estreta col·laboració de les institucions del Campus Can Ruti. La setmana de la ciència és una iniciativa de la Fundació Catalana per la Recerca.

Què fan els científics? Aquesta és la pregunta que han pogut respondre els més de 200 estudiants que han visitat Can Ruti aquest dimecres, 15 de novembre. Tots ells de centres educatius de Badalona: l'Institut Barres i Ones, l'Escola Garbí Pere Verges, el Col·legi Cultural, el Col·legi Badalonès i l'Institut la Llauna, que han après sobre la recerca biomèdica i com es duu a terme.

El Dr. Manel Puig, Director científic de l'IGTP, els ha rebut en una presentació que repassava de manera gràfica quina recerca es duu a terme a Can Ruti i com: quins en són els punts forts, tot el que s'hi estudia. Ha destacat la importància de perseverar en trobar respostes als interrogants amb què es troben els metges. Per això ha explicat als estudiants que "els nostres científics responen les preguntes que es fan els metges".

Al Dr. Puig l'ha seguit el Dr. David Sánchez-Infantes, investigador de l'IGTP, que ha explicat quina és la seva línia de recerca a l'Institut. En el seu cas, estudia les causes de l'obesitat i ha explicat com la recerca ajudarà a reduir els efectes d'aquesta malaltia. Millorant la gestió de la malaltia, la recerca també ha d'ajudar a reduir una previsió de creixement dels costos dels sistemes públics de salut.

Seguidament els alumnes s'han dividit en grups per visitar l'hospital i sis centres de recerca al campus. En aquestes visites, acompanyats de joves investigadors, han pogut viure i fer-se la idea de com és un centre de recerca biomèdica i quin és l'ambient de treball, visitant laboratoris, veient els experiments que estaven en marxa i fent preguntes, moltes preguntes. A més de l'IGTP, els centres visitats són: la Unitat de Promoció de la Investigació Clínica de l'IGTP (UPIC), IrsiCaixa, Fundació Lluita contra la SIDA, CEEISCAT, l'Institut Català d'Oncologia, Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, Banc de Sang i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Al final de la visita, els estudiants valoraven molt positivament la iniciativa perquè els permet experimentar, aprendre i conèixer una realitat que és, a més de divertida, de gran valor per decidir el seu futur acadèmic i laboral

També durant la setmana de la ciència...

El dimarts 14 de novembre, un grup d'estudiants de batxillerat científic del Col·legi Maristes Valldemia de Mataró van visitar tres centres del campus: l'Institut Guttmann, l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i els laboratoris de l'IGTP, on també van poder conèixer alguns dels investigadors que hi treballen.

Els grups que han acollit els estudiants i han explicat els seus projectes en marxa a l’IGTP són:

  • Epigenètica del Càncer de Colon: Cristina Moreta ha descrit com el seu grup busca com l'estructura de la cromatina pot proporcionar pistes en nous fàrmacs per combatre la resistència a tractaments recurrents per a pacients amb càncer de colon avançat (Projecte finançat per l'Instituto Carlos III i la Fundació Olga Torres, PIE16/00011).
  • Innovació en Infeccions Respiratòries i Diagnòstic de la Tuberculosi: Raquel Villar ha mostrat als estudiants la seva tasca en la millora del diagnòstic i tractament de malalties causades per microorganismes, que duen a terme a l'IGTP amb el finançament del Plan Nacional de l'Instituto Carlos III (PI16-0912).
  • Recerca en Malalties del Cor: Oriol Iborra ha explicat les tècniques amb què treballen al seu grup per fer recerca en les malalties del cor, en coneixement, tractament i reparació, dins de la xarxa CIBER (cb16/11/00403) i com a grup consolidat SGR 2014 699).
  • Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE): Marta Arch ha explicat la recerca en malalties respiratòries en el marc de la xarxa CIBEr, i Lilibeth Arias els ha parlat sobre la seva línia en vacunes dins del projecte europeu en el programa Horizon2020 (TBVAC2020 and EMI-TB).
  • Recerca Neuromuscular i Neuroediàtrica: Alfonsina Ballester ha exposat la labor en la cerca de tractaments per les malalties neuromusculars.
  • Oncologia Hepàtica Infantil: Juan Carrillo ha ensenyat als alumnes el laboratori on es duu a terme recerca en mostres de pacients amb càncer de fetge com a part del ChiLTERN, un projecte europeu en el marc del programa Horizon2020.