News

28 de novembre, un dia per a la solidaritat a Badalona

- Campus Can Ruti

Quatre entitats amb seu a Badalona s'uneixen per portar el Giving Tuesday a la ciutat i fer-ne partícip a la ciutadania. Durant tot el dia 28 de novembre, el dia del Giving Tuesday (dimarts), les entitats donaran a conèixer la seva tasca amb activitats divulgatives, adreçades a petits i grans, instal·lades al davant de l'edifici municipal "El Viver". Amb el suport de l'Ajuntament de Badalona, l'objectiu de la jornada és convertir-lo en una festa de solidaritat seguint la filosofia d'aquest moviment global.

L'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), a través dels Amics de Can Ruti, és una de les entitats promotores. Com a tal, participarà de les accions del dia 28 i traslladarà a la plaça propostes per a petits i grans, compartint el projecte per al qual es demana les mostres de solidaritat.A partir de les 10 del matí i fins les 7 del vespre,  investigadors i investigadores de l'institut de recerca es traslladaran a l'antiga plaça de correus de Badalona per explicar en primera persona quina és la recerca que es fa a Can Ruti i per què és important el suport dels Amics. Els nens i nenes podran viure l'experiència de ser científics i treballar en un laboratori, convertint-se en investigadors per una estona, i hi haurà espais per a la conversa i el diàleg amb els més grans, on investigadors de l'IGTP explicaran en primera persona com és el seu dia a dia, quins són els seus projectes i podran respondre les preguntes que puguin sorgir. En aquest dia per donar hi participaren el grup de recerca Neuromuscular i Neuropediatria, la Unitat de Tuberculosi Experimental, el grup de recerca d'Immunitat Innata i el grup de recerca en Resistència, Quimioteràpia i Biomarcadors Predictius.

Cal recordar que, més enllà del Giving Tuesday, l'IGTP ja promou durant tot l'any la solidaritat amb la recerca en salut, mitjançant la plataforma pròpia http://www.amicsdecanruti.org/.

El Giving Tuesday, com el Black Friday o el Cyber Monday, és una iniciativa importada dels Estats Units i convertida en moviment global. L'objectiu d'aquest "dimarts per donar", si ho traduïm literalment del terme original, és dedicar un dia a celebrar l'acció de solidaritat que suposa donar, ja siguin aliments, temps, diners, objectes de segona mà, etc. El Giving Tuesday és un dia concret, però sobretot ha de ser el punt de partida per seguir donant i promovent la donació els altres 365 dies de l'any. Per això, les entitats promotores de la iniciativa a Badalona hi explicaran la tasca que desenvolupen de manera habitual a través d'activitats:

Sobre el Giving Tuesday

La idea del #GivingTuesday va sorgir de l'ONG 92Y Street de Nova York, dedicada durant més de 100 anys a les obres socials, i de la Fundació de les Nacions Unides, que ha aportat la seva experiència en l'estratègia i la difusió de projectes solidaris.

Al 2012 es crea als Estats Units el moviment #GivingTuesday (dimarts per donar) com a alternativa als dies previs, coneguts com a Black Friday i Cyber Monday, que promouen compres abans del Nadal. Durant la seva primera edició, milers d'organitzacions i persones es van unir per col·laborar en accions solidàries.